Sved meget? her er hvorfor og hvad du kan gøre ved det

Hjem

Sved meget? her er hvorfor og hvad du kan gøre ved det

Hvis geni virkelig er 1% inspiration og 99% sved , så skal nogle af os være meget klogere end andre. Mens sved er en normal menneskelig funktion, er det et heldigt resultat at producere højere end normale mængder - især i de varme sommermåneder. Men før du hælder dig selv i aircondition hele sæsonen, er der et par ting, du bør vide om sved. Her er det grundlæggende, hvad det er, hvorfor det sker (for visse folkemængder end andre), og hvad du kan gøre, hvis du er bekymret for det.

Der er tre typer af sved

All sved er ikke skabt ens, siger Laure Rittié, ph.d., forskningsassistent professor i afdelingen for dermatologi ved University of Michigan. Og alle sveder anderledes: Nogle mennesker kan have problemer med alle tre former for sved, mens andre måske virkelig kun kan mærke en eller to.

For det første er der sved i kroppen - den lugtfrie type, der slukker dig under en træning eller når du skiller sig ud i den varme sol. Denne type sved eksisterer for at hjælpe med at afkøle huden og holde kroppens indre temperatur så tæt på 98. 6 grader som muligt. Du vil bemærke det stort set overalt, men især langs panden og ryggen.

Så er der sved på håndfladerne og sålerne. Denne type sved hjælper med at øge adhærens og greb, siger Rittié , og evolutionært er det kroppens reaktion på en opfattet trussel. (Det er derfor, nogle mennesker bemærker det, når de føler sig ængstelige.) "Når du vil holde fast på noget, vil du gøre det bedre med våde fingre," forklarer Rittié . "I starten brugte vi ikke sko, så svedige fødder hjalp os med at løbe eller klatre, da vi skulle. "

Endelig er der sved, der udsendes fra armhulen og genitalområdet. Dette er den type, der producerer såkaldt kropslugt, takket være bakterier der bor på disse steder. "Vi er ikke helt sikre på, hvad funktionen er her, men vi tror, ​​at der er en slags feromontype kommunikation," siger Rittié . "Hvis en inp>

sveder meget betyder det ikke, at du er ude af form.

Kroppen begynder at producere kropsvæd, når den begynder at varme op - enten eksternt, fra høje temperaturer eller internt fra muskelpåvirkning (som når du træner). Så hvis du skubber dig selv hårdere end din krop er vant til, er din krop mere tilbøjelige til at sparke på sin interne klimaanlæg; derfor kan en højtuddannet atlet være i stand til at køre en 10-minutters mil uden at svede, mens den samme træning kan give en mindre konditioneret person rødt og drenket.

Men jo mere du træner din krop, og jo mere tid du bruger i varme, fugtige klimaer, jo mere effektive bliver du ved sved. "Kroppen vil justere og reagere lidt tidligere, før du bliver for varm," siger Rittié ", så din sved bliver mere spredt over tid og over hele din krop, i stedet for at opbygge og frigive alle på én gang og forlader en stor plet på din skjorte."

Ja, der kan oversætte til mere sved overalt - bare se på et NBA basketball spil, og du vil se, at selv højtuddannede atleter sveder et ton , men det er i sidste ende en god ting. Det betyder, at kroppen er bedre i stand til at reagere på kravene til varme og motion, og forbliver køligere som følge heraf.

Hvor meget du sveder, er stort set bestemt før alderen 2

Uanset om du sveder spande eller bliv frisk som tusindfryd på varme dage, har det også meget at gøre med genetik. "Hvis en eller begge dine forældre var tunge trøjer, så er der en god chance for, at du også bliver," siger fysiologen Michael Bergeron, ph.d., Formand for ungdoms sport i Amerika. Mænd har også tendens til at svede mere end kvinder, siger han, selvom det ikke altid er tilfældet.

Ligesammensætning betyder også: Større mennesker sveder mere generelt, fordi de arbejder hårdere for at bære en tungere belastning. "Men mange forholdsvis små mennesker kan svede enormt," siger Bergeron. Og fordi muskel genererer varme, tilføjer han, at folk med mere muskelmasse også har tendens til at svede mere end deres lændere jævnaldrende.

Men faktisk, meget af hvor meget en person har svedt, har at gøre med de to første år af livet. Det er, når svedkirtler først aktiveres, siger Rittié ; hvis de ikke bliver fuldt tændt i denne periode, vil de sandsynligvis aldrig. Med andre ord vil en superaktiv toddler, der løber rundt i varmen, sandsynligvis udvikle større svedtendensevne (igen en god ting) end den, der ikke er meget aktiv.

Tunge trøjer bør hydratisere mere.

"Jo mere du sveder, jo mere bevidst skal du være ved at erstatte vandet, som din krop er tabt," siger Bergeron. Når de træner, kan de fleste voksne komfortabelt og sikkert tage i ca. 1,5 liter (lidt over 50 ounce) vand i timen. Hvis du sveder mere end det beløb - du kan veje dig selv før og efter en træning for at finde ud af det - du bør klare det ved at drikke ekstra vand før og efter at du træner.

Mute

Nuværende tid0: 00

/

Varighed Tid: 53

Belastet: 0%

0: 00

Fremskridt: 0%

0: 00

Fremskridt: 0%

Stream TypeLIVE

Resterende tid-0: 53

Afspilningsrate

  • Kapitel
Kapitel

  • Beskrivelser fra, valgt
Beskrivelser

  • Undertekster slukket, valgt
Undertekster

  • billedindstillinger, åbner dialogboksen for billedindstillinger
  • billedvisning, valgt
Billedtekster

  • standard, valgt
Lydspor

Dette er et modalt vindue.

Mute

Aktuel tid0: 00

/

Varighed Tidspunkt: 00

Belastet: 0%

Fremgang: 0%

Stream TypeLIVE

Resterende tid -0: 00

Afspilningsfrekvens

Dette er et modalt vindue. Denne modal kan lukkes ved at trykke på Escape-tasten eller aktivere tasten Luk.

Dette er et modalt vindue. Denne modal kan lukkes ved at trykke på Escape-tasten eller aktivere tasten Luk.

Dialogboksen Indstillinger for indstillinger

Begyndelse af dialogvindue. Escape vil annullere og lukke vinduet.

Tekst
Baggrund
vindue

Rittié

påpeger også at acclimating din krop til at udøve eller opvarme, så du i sidste ende sveder mindre arbejde, hvis du ikke drikker nok vand regelmæssigt. "At blive hydreret før og under træning vil hjælpe med at træne din krop til at bekæmpe varmen," siger hun. Koldt vand er bedst, tilføjer hun, "fordi det hjælper med at afkøle dine indre organer. RELATEREDE: 15 fødevarer, der hjælper dig med at blive hydreret.

Behandlingsbehandlinger kan hjælpe

Udover at holde sig i form, iført svedtørkende tøj og tilbringe to til tre uger, der passer til varmen, er der ikke mange mennesker kan gøre ved svær svedtendens under træning. (Hvis du sætter antiperspirant på din hårlinie eller på andre kropsdele, kan det hjælpe med at bremse lokaliseret sved - men Rittié advarer, når du blokerer svedkirtler i en del af kroppen, vil andre kompensere ved at arbejde endnu hårdere.)

Folk med overdreven dag -til-dag sved, dog-en tilstand kendt som hyperhydrosis-kan have flere muligheder. Hvis du allerede bruger en aluminiumbaseret antiperspirant, og det bare ikke skærer det, kan din læge anbefale en reseptbelastningsopløsning med aluminiumchlorid. Disse fungerer bedst, når de anvendes før sengetid, men kan forårsage hud- og øjenirritation for nogle mennesker.

Botox-injektioner og visse typer medicin har vist sig at blokere nerverne, der udløser svedproduktionen, og kan være nyttige for personer, der sveder overdrevent under deres arme eller på deres hænder og fødder. (Hvis de ikke virker, kan elektrisk stimulering eller endog kirurgi overvejes.) Friktion bidrager også til svedige fødder, siger Rittié, så du ændrer dine sko og sokker - og er sikker på, at du ikke glider rundt i dem - kan hjælpe , såvel.

Hvis svedtendens virkelig forårsager et problem i dit daglige liv, skal du tale med din primære læge eller hudlæge om mulige løsninger. Ellers tag fat i din vandflaske og kom udenfor. Omsmykke dit svedige selv, og prøv at være taknemmelig, din krop laver sit job.

Efterlad Din Kommentar