Superfood: Tang

Seksuel sundhed

Superfood: Tang

Photo-Brian Hoffman

hente en taske af ting i købmanden. Det kan være tid til en forandring: Tang er fyldt med antioxidanter, calcium og en bred vifte af vitaminer, men det begynder ikke at ridse den glatte brune overflade af denne fascinerende mad.

Hvorfor er det Super

Et medlem af algenfamilien, spiselige tang findes typisk i tre sorter: brun, rød og grøn. De mest almindeligt spiste (og undersøgte) er de brune sorter som kelp og wakame, efterfulgt af rødt tang, der inkluderer nori (yep - det er det, de fleste sushi kokke bruger).

  • 38 Sundere Picnic Opskrifter
  • De 22 bedste TED-taler om fitness, sundhed og lykkeinspiration
  • Greatist Podcast: Forbedring af produktivitet gennem yoga

Mens tangbaseret køkken har en stolt historie i mange asiatiske lande, Japan har gjort det til en kunstform, der beskæftiger over tyve forskellige arter i deres billetpris. I en restaurant er det højst sandsynligt, at du spiser tang i en lille kelp ( kombu ) salat, kogt i miso-suppe eller indpakket rundt om en sushi-rulle.

Ved kun to spiseskefulde pr. Portion er det sandt, at tang ikke er en realistisk kilde til mange vitaminer, og fordelene kan lejlighedsvis være overdrevne. Tang indeholder vitaminer A og C og er også en kilde til calcium, hvilket er en af ​​grundene til, at nogle røde tangtilskud er inkluderet som led i nogle behandlingsplaner for slidgigt. Men serveringsstørrelser er ofte ikke store nok til at få et anstændigt boost i disse næringsstoffer.

Tangens mest kendte fordel er, at det er en ekstraordinær kilde til næringsstoffer, der mangler i næsten alle andre fødevarer: jod . Forbrug af sunde niveauer af jod er kritisk vigtigt for at opretholde en sund skjoldbruskkirtlen, en kirtel i nakken, som hjælper med at producere og regulere hormoner. En funktionssvigtende skjoldbruskkirtlen kan resultere i en lang række symptomer såsom træthed, muskel svaghed og højt kolesteroltal (for at nævne nogle få). I alvorlige eller ubehandlede tilfælde kan det føre til alvorlige medicinske tilstande som gødninger (hævelse af skjoldbruskkirtlen), hjertebanken og nedsat hukommelse.

Siden producenterne begyndte at tilsætte iod til salt i 1920'erne, og Verdenssundhedsorganisationen vedtog et verdensomspændende saltjodiseringsprogram i 1993, har symptomer på ekstrem jodmangel i det store og hele forsvundet. Men af ​​en lang række årsager, herunder iodblokerende kemikalier i vores miljø, er den dårlige kvalitet (dvs. iodfrit) salt, der anvendes i forarbejdede fødevarer, og en generel tendens til saltobservation blandt sundhedsbevidste mennesker en mild jodmangel en gang igen bliver mere og mere almindeligt.

Problemet med mild jodmangel er, at det kan manifestere meget subtilt. Træthed, depression, højere følsomhed over for sygdomme, problemer med at tabe sig - disse kan alle skyldes en underaktiv skjoldbruskkirtlen, og hvis symptomerne lyder lidt bekendt, er det ikke svært at teste selv. Men hvis du er ivrig efter at undgå skjoldbruskkirtel drama (som i øvrigt er særlig vigtig, hvis du er gravid), kan noshing på nogle tang hjælpe: Et gram brunt tang indeholder cirka fem til 50 gange det anbefalede daglige indtag, mens røde og grønne sorter giver lidt mindre (det nøjagtige iodindhold afhænger af det vand, hvor det er dyrket).

Fordelene ved dette havgrønne strækker sig langt ud over grundlæggende ernæring: Forskning tyder på, at tang kan også hjælpe med at regulere østrogen- og østradiolniveauer - to hormoner, der er ansvarlige for korrekt udvikling og funktion af seksuelle organer - muligvis reducere risikoen for brystkræft. Faktisk hævder nogle hævder, at Japans høje tangkonsumtion er ansvarlig for landets opfattende lave forekomst af sygdommene. Af samme grunde kan tang også hjælpe med at kontrollere PMS (mænd glæder sig!) Og forbedrer kvinders fertilitetsproblemer.

Og mange studier har vist, at tang er en ekstraordinært potent kilde til antioxidanter og hjælper også med at forhindre betændelse, hvilket kan bidrage til en lang række lidelser, der omfatter arthritis, cøliaki, astma, depression og fedme.

Din handlingsplan

Før du tilføjer tang til alle dine måltider, overveje det - på trods af de mulige fordele - at dette havsgrøntsager kan være negativt sundt. Ti gram (cirka to spiseskefulde) dulse, en slags rød tang, har 34 gange mængden af ​​kalium i en lige så stor servering af banan - en høj nok dosis til at forårsage hjertebanken hos mennesker med nyreproblemer (selv om det generelt bør være sikkert for dem uden forudgående betingelser). På samme måde, mens skjoldbruskkirtlen fungerer uden jod, foreslår forskning

for meget af stofferne kan have sine egne bivirkninger. Svaret ligger som altid i moderation - en to spiseskefulde betjening brunt tang vil hver uge give et godt medium, mens nori's lavere jodindhold betyder, at du frit kan nyde et par ruller sushi hver uge, hvis du ønsker det. Det er også værd at huske, at hvis vandet, som tangen kommer fra, er forurenet (med f.eks. Giftige metaller eller arsen), vil tangen være så godt. US Food and Drug Administration regulerer kommercielt tang, og de har ret høje sikkerhedsstandarder, men det er vigtigt at bemærke, at FDA ikke regulerer kosttilskud. Så hvis du tager tangpiller (ja, det er en ting), er det vigtigt at vælge et velrenommeret mærke. Tal med din læge, før du beslutter dig for kosttilskud. Metallerne i nogle tangpiller kan sende dig til hospitalet, og de kan især være farlige for gravide eller ammende kvinder og deres babyer.

Med de rigtige akkompagnementer kan tang være en smagfuld komponent med en sund dosis antioxidanter og jod - prøv bare ikke at spise et havs værd.

Efterlad Din Kommentar