Straight Talk om småblære, urinvejsinfektioner, smertepiller og mere

Fitness

Straight Talk om småblære, urinvejsinfektioner, smertepiller og mere

Juliette Borda Q: Jeg har lyst til, at min blære skal falde. Jeg leder altid efter det nærmeste badeværelse. Hvad er der galt med mig?

A: Du kan få en urinvejsinfektion. UTI er resultatet af, at bakterier kommer ind gennem urinrøret og multiplicerer i blæren. Kvinder er dobbelt så store som mænd til at udvikle mindst en UTI i deres levetider. Vores urinrør er kortere, så bugs skal køre en kortere afstand, før de kan forårsage kaos. Og som vi alder, blærevæv tynde, hvilket gør os mere modtagelige.

Et hyppigt behov for at tisse plus smerte og overskyet eller blodig urin er almindelige symptomer. Antibiotika som Levaquin eller Cipro er den første behandlingslinie. Hvis en UTI ikke forårsager dit kæbe problem, kan det være en bivirkning af en medicin du tager. Hvis du er på et antidepressiv middel eller diuretika for højt blodtryk eller for nylig ændrede doser, kan det også sende dig til toilettet oftere. Din doc kan ændre doser eller foreskrive en ny medicin helt for at løse problemet.

Q: Jeg tager flere ibuprofen tabletter næsten hver dag for forskellige smerter. Er det dårligt for mig?

A: Sandsynligvis. Ibuprofen er et nonsteroidalt antiinflammatorisk lægemiddel (NSAID), der ligner naproxen og aspirin. Disse medicin kan øge risikoen for intestinal blødning, og det kan ske med blot et par piller om ugen. Blødningen kan beskadige formen på fordøjelseskanalen, hvilket forårsager, at sår udvikler sig i din mave, tyndtarme eller tyktarm uden at indse det.

Nogle NSAID'er kan også øge risikoen for hjerteanfald eller slagtilfælde, og jo længere du bruger dem, desto mere risikerer du risikoen. Du bør tale med din læge for at se, om du bruger NSAID, der er sikkert for dig. Tag aldrig mere end 800 milligram ibuprofen hver dag (typisk fire nonprescription piller) uden lægeligt tilsyn. Og hvis du begynder at have sort, blodig eller tarry afføring, fortæl din doc; det er muligt, at medicinen har forårsaget blødning eller sår i tarmene.

Q: Mine fingre og tæer bliver kølet straks i koldt vejr, og det er meget svært at varme dem op. Hvad er problemet?

A: Disse fregne fingre og tæer kunne være symptomer på Raynauds Disease (RD). Folk med RD er meget følsomme for kulde. Faktisk forårsager udsættelse for kolde templer blodkar i deres ekstremiteter for at spasme og kontrakt, hvilket reducerer blodtilførslen til hænder og fødder (og undertiden næse, ører og læber). I første omgang kan liderens hænder blive hvide, så blå, fra mangel på ilt. Senere kan de trange blodkar åbne pludselig, og hænderne kan blive røde.En let brændende fornemmelse er almindelig.

RD påvirker kvinder næsten to gange mere end mænd og kvinder under 40 år. Læger ved ikke hvad der forårsager det, men der er en tilgængelig medicin, der udvider blodkarrene. Og sundhedsforanstaltninger kan hjælpe: Før du går udenfor, bære flere lag af handsker og isolerede sokker; hvis de bliver våde, læg dem på rent, tørt ASAP.

Efterlad Din Kommentar